Тенти

Тенти

Много пъти върху фасадата се окачват различни по вид елементи – тенти, навеси над входната врата, осветителни тела и пр. Те се монтират с помощта на дюбели, които са оразмерени според вида на основата и големината на натоварването. Проблеми обаче възникват в случаите, когато фасадата е обкичена с дебел пласт топлоизолация. За такива се считат тези, които имат дебелина 100 или повече милиметра. Поради тази причина закрепването на тежки съоражения се извършва посредством изграждането на допълнителна носеща конструкция или пък дълги дистанционни втулки. Тези трудоемки по характер и същевременно скъпи решения страдат от още два сериозни недостатъка. Първият от тях е свързан с неблагоприятното статично натоварване на закрепения в зида дюбел. Вторият недостатък произлиза от обстоятелството, че втулките представляват топлинен мост, защото металът е добър проводник на топлина. По този начин повърхностната температура на вътрешните стени в близост до дюбелите се понижава. Също така щом достигне точката на оросяване на водните пари, започва да се овлажнява, което води до образуването на мухъл впоследствие.

Днес обаче монтирането на тенти и други съоражения при дебелина на топлоизолацията до 170 мм вече е възможно. При този начин на монтаж се избягва образуването на топлинен мост поради факта, че той е прекъснат от специален елемент с конусовидна външна повърхност. Той е изработен от армирана със стъкло влакна пластмаса. Той има две основни важни качества – високият процент здравина и ниският коефициент на топлопроводност. Коничният елемент има два отвора с метрична резба. В единият се навива дълга поцинкована шпилка, която преминава през топлоизолацията и се закрепва в тухления зид. От другата му страна пък се навива шпилка М12 от неръждаема стомана, към която с помощта на гайка се затяга прикрепваният материал. Външната повърхност на конуса пък е оформена с остри ръбове подобно на коничен фрезер. Следователно при завиване той се врязва през тънко слойната мазилка в топлоизолацията докато потъне в нея. С цел възможното въртене на елемента, в челото на по-късата шпилка има оформен шестостенен глух отвор. По отношение на това как се извършва закрепването на стоманената шпилка в основата, това става посредством отдавна наложилата се в практиката инжекционна система за монтиране на дюбели чрез впръскване в отвора на дву компонентна бързо втвърдяваща се смес.

Монтирането на тенти е предназначено с цел създаването на повече стилност и елегантност на сградите. Фасадата на дадена сграда неслучайно е считана за нейна визитна картичка, която до голяма степен говори и за нейното състояние въобще. Монтираните още осветителни тела или навеси също имат за цел да я направят по-добре изглеждаща и елегантна. Що се отнася до тентите, те са неделима част от редица сгради, особено предвид факта, че вече е възможно тяхното поставяне и при топлоизолация със значително дебели размери. Освен че става по-лесно и безпроблемно, използването на този метод е повече от категоричен признак за развитието на иновациите и новите технологии в съвременното строителство. За това свидетелстват все по-качествено извършваните монтажи не само на тенти, но така също и изграждането на фасади,а дори и на цели сгради. Ето защо тентите наред с останалите приспособления намират все по-широко приложение в сферата на строителството.


Най-четено
Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!