Гаражна врата

Гаражна врата

Изборът на подходяща гаражна врата е от съществено значение, защото от него до голяма степен зависи дали автомобилът, който се държи на съхранение в гаража, получава сигурна и надеждна защита. След жилищата именно гаражите са най-честите обекти на нападение от страна на крадците и обирджиите. Има различни и разнообразни видове врати за гараж, всеки един от които се характеризира със свои собствени характеристики и специфики. Първият тип е традиционен и добре познат. Тези врати са еднокрили или двукрили, а така също и на панти. Като цяло обаче не са подходящ вариант поради няколко основни причини. На първо място те са изключително тежки и тромави. Също така с течение на времето провисват на пантите в резултат на огромната тежест и започват да стържат и драскат плочките на гаража. Не на последно място по важност е обстоятелството, че при по-силен порив на вятъра тази врата може не само да нанесе непоправими щети на автомобила при евентуален досег с него, но така също и да нарани случайно минаващ човек.

Много атрактивна и в същото време качествена гаражна врата е тази, известна като типа „летящо крило”. Тя спада към повдигащите се гаражни врати и при отваряне се завърта и повдига едновременно. В крайно положение пък се прибира успоредно на тавана на гаража. Тази врата за разлика от ролетна представлява цяла отделна плоскост, която не се „пречупва” на отделни сегменти и също така не се навива при повдигане. Обикновено се изработва от листове горещо поцинкована стомана, които са покрити с полимерен прах, а той осигурява качествена антикорозионна защита. Дебелината на листовете стомана е 0.8 мм. По отношение на начина им на задвижване, вариантите са два. То може да се извърши както ръчно, така и автоматично. Осъществява се посредством ходови ролки, които придвижват крилото по направляващи водачи, разположени от двете страни на вратата. Безопасното и безшумно отваряне и затваряне на този тип врати става възможно благодарение на пружинен амортизатор. Заключващата система пък може да бъде двустранна или тристрана, като във втория случай е възможно цената да бъде малко по-висока. Възможно е прорязването на вентилационни отвори, прозорци или пък допълнителна входна врата.

Ролетната гаражна врата е друг тип, подходящ за гаражите. По устройство те много наподобяват секционните врати, но съвсем естествено се отличават с индивидуални различия и характеристики. От самото име на вратата ясно проличава, че тя представлява съставено от отделни плоскости гъвкаво платно, които при отваряне се навиват на ролка. Отделните сегменти на платното се навиват на вал, който от своя страна се разполага в кутия. Тя може да се намира едновременно от външната или от вътрешната страна на гаража. Външното разположение е предпочитаният и по-удачен вариант поради факта, че осигуряват повече естетичност и стилност на гаража, но така също и дават повече сигурност и надеждност. Ламелите пък могат да бъдат както еднослойни, така също и многослойни. Изработват се от различни материали – например алуминий или стомана и могат да са плътни, перфорирани или пък с допълнителна термоизолация. Ролетната врата често е съставена от алуминиеви сегменти, върху които се нанася прахово полимерно покритие, което осигурява защита от корозия.


Най-четено
Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!